A színes napelemek növelhetik a gazdaság jövedelmét.

A kutatók bebizonyították, hogy a színes, áttetsző napelemek használata egyszerre képes villamos energiát termelni és magas tápanyagtartalmú növényeket termelni, ami magasabb jövedelmi kilátásokat hoz a gazdálkodók számára és maximalizálja a mezőgazdasági földterületek használatát.

Azáltal, hogy lehetővé teszi a gazdák számára, hogy diverzifikálják befektetési portfóliójukat, ez az új rendszer pénzügyi védelmet nyújthat a piaci áringadozásokkal vagy a kereslet változásával szemben, és mérsékelheti az éghajlat megbízhatatlanságához kapcsolódó kockázatokat. Nagyobb mértékben nagymértékben növelheti a napenergia-ellátás kapacitását az áramtermeléshez, anélkül, hogy ez befolyásolná a mezőgazdasági termelést.


Nem ez az első alkalom, hogy áttetsző napelemeket használnak egyszerre növények és villamos energia előállítására. Ezt a technológiát mezőgazdasági fotovoltaikus technológiának hívják. Egy újszerű adaptációban azonban a kutatók narancssárga színű paneleket használtak, hogy teljes mértékben kihasználják a rajtuk áthaladó fény hullámhosszát (vagy színét).


A színes napelemek elnyelik a kék és a zöld hullámhosszakat az áramtermelés érdekében. A narancssárga és a vörös hullámhossz áthalad, lehetővé téve az alábbi növények növekedését. Noha a szokásos mezőgazdasági rendszerben termesztett növények által nyert fény mennyisége kevesebb, mint a teljes fénymennyiség fele, a panelen áthaladó szín a növekedés szempontjából legalkalmasabb szín.


GG quot; Az olyan nagy értékű növényeknél, mint a bazsalikom, az energiatermelés értéke csak a színes napelemek okozta biomassza-termelés veszteségét pótolja. Ha azonban az olyan növények értéke, mint a spenót, alacsony, ennek jelentős pénzügyi előnye van. Ezt mondta Dr. Paolo Bombelli, a Cambridge-i Egyetem Biokémiai Tanszékének kutatója, vezető kutató.


Normál növekedési körülmények között a színesfém mezőgazdasági fotovoltaikus rendszerek által termelt spenót és villamos energia összértéke 35% -kal magasabb, mint az egyedül termesztett spenóté. Ezzel szemben a bazsalikom ilyen módon termelt teljes pénzügyi jövedelme csak 2,5%. A számítás az aktuális piaci árat használja: a bazsalikom ára a spenótéinak ötszöröse. Tegyük fel, hogy eladják az Olasz Nemzeti Hálózatnak kutatás céljából a megtermelt villamos energia értékének kiszámításához.


GG quot; Számításunk meglehetősen óvatos becslés a rendszer teljes pénzügyi értékére. Valójában, ha a gazdák házuk üzemeltetéséhez villamos energiát vásárolnak a nemzeti hálózatról, az előnyök még nagyobbak lesznek." Christopher Howe professzor a Kaliforniai Egyetemről elmondta. Ebben a kutatásban a Cambridge-i Egyetem Biokémiai Tanszéke is részt vett.


A tanulmány megállapította, hogy a normál növekedési körülményekhez képest a színes napelemek alatt termesztett bazsalikom eladható hozama 15% -kal, a spenót körülbelül 26% -kal csökkent. A spenót gyökereinek növekedése azonban jóval kisebb, mint a szárak és leveleké: kevesebb fény áll rendelkezésre, és a növények energiát fektetnek a&termesztésébe; biológiai napelemek&"; hogy megragadja a fényt.


A lemez alatt termesztett spenót és bazsalikom levelek laboratóriumi elemzése azt mutatta, hogy mindkettőnek magasabb a fehérje koncentrációja. A kutatók úgy vélik, hogy a növények további fehérjét termelhetnek csökkentett fényviszonyok között, hogy fokozzák a fotoszintézis képességüket. A csökkent fény befogadásához a spenót által termelt hosszabb szárakat könnyebb betakarítani, ha a leveleket kiemelik a talajból.


GG quot;' gazda szempontjából hasznos, ha a leveles zöld zöldségei nagyobb leveleket teremnek. Ez a növény ehető része értékesíthető. Mivel a fehérje iránti globális kereslet folyamatosan növekszik, a növényi növények fehérjéje növelhető. A tartalomtechnológia szintén nagyon előnyös lesz."


A tanulmány vezető szerzője, Dr. Eleanor Thompson, a Greenwichi Egyetem munkatársa elmondta:" Olyan sok növény terem valamilyen átlátszó fedél alatt, így a színes napelemekkel történő további energiatermelés nem veszíti el a földet."


Valamennyi zöld növény fotoszintézissel alakítja a napfényt kémiai energiává, amely elősegítheti növekedésüket. A kísérletet Olaszországban végezték két tesztnövény felhasználásával. A spenót (Spinacia oleracea) téli növényt jelent: kevésbé nappali fényben nőhet, és elviseli a hideg időt. A bazsalikom (Ocimum basilicum) nyári termést jelent, sok fényt és magasabb hőmérsékletet igényel.


A kutatók jelenleg tárgyalják a rendszer további kísérleteit annak megértése érdekében, hogy a rendszer mennyire hatékony más növényeken, és hogy a növekedés főként vörös és narancssárga fény alatt hogyan befolyásolja a növényeket molekuláris szinten.