Napelemes fotovoltaikus inverter kiválasztási kritériumai.

A fotovoltaikus inverter a napelemes fotovoltaikus energiatermelő rendszer fő alkotóeleme és fontos eleme. A napelemes fotovillamos energiatermelő rendszer normál működésének biztosítása érdekében fontos, hogy a fotovoltaikus inverter helyes konfigurációját válassza ki. Az inverter konfigurációját a teljes fotovoltaikus energiatermelő rendszer műszaki specifikációi és a gyártó által megadott termékminta kézikönyv alapján kell meghatározni. Általában véve a következő műszaki mutatókat is figyelembe kell vennünk.


1, névleges kimeneti teljesítmény


A névleges kimeneti teljesítmény a fotovoltaikus frekvenciaváltó azon képességét jelzi, hogy a terhelést táplálja. A nagy névleges kimeneti teljesítményű PV inverter több energiát képes terhelni. A PV frekvenciaváltó kiválasztásakor először vegye figyelembe, hogy elegendő névleges teljesítménnyel rendelkezik-e ahhoz, hogy kielégítse a készülékek villamosenergia-igényét Zui nagy terhelése mellett, valamint a rendszer kibővítését és néhány ideiglenes terhelés elérését. Ha az elektromos berendezés tisztán terhelő, vagy a teljesítménytényező nagyobb, mint 0,9, akkor a fotovoltaikus inverter névleges kimeneti teljesítményét általában 10% -kal nagyobbnak választják, mint 15% -kal az elektromos berendezés teljes teljesítményét.


2. ábra: a kimeneti feszültség beállítási teljesítménye


A kimeneti feszültség beállítási teljesítménye a fotovoltaikus frekvenciaváltó kimeneti feszültségének feszültségszabályozó képességét képviseli. Általában a PV inverter termékek a PV inverter kimeneti feszültségének százalékos eltérését mutatják, ha az egyenáramú bemeneti feszültség a megengedett ingadozási tartományon belül változik, amelyet általában feszültség beállítási sebességnek hívnak. A nagy teljesítményű fotovoltaikus inverternek meg kell adnia a fotovoltaikus inverter kimeneti feszültségének százalékos eltérését is, amikor a terhelés nulláról 100% -ra változik, amelyet általában terhelésszabályzásnak hívnak. A kiváló teljesítményű fotovoltaikus frekvenciaváltó feszültségszabályozási sebessége legfeljebb ± 3% lehet, vagy a terhelés szabályozási sebessége legfeljebb ± 6% lehet.


3, az általános hatékonyság


Az általános hatékonyság képviseli maga a PV inverter energiavesztésének mértékét. A nagyobb PV frekvenciaváltók hatékonysági értékeket adnak a teljes és az alacsony terhelésű működéshez is. Általában a KW alatti frekvenciaváltók hatékonyságának 80–85% legyen; a 10KW hatékonyságának 85–90% legyen; a nagyobb teljesítmény hatékonyságának 90–95% felett kell lennie. Az inverter hatékonysága fontos hatással van a fotovoltaikus energiatermelő rendszerre, hogy növelje a hatékony energiatermelést és csökkentse az energiatermelési költségeket. Ezért a PV invertert amennyire csak lehet összehasonlítani, és a nagyobb hatékonyságú terméket kell kiválasztani.


4, kezdje el a teljesítményt


A PV frekvenciaváltót garantálni kell, hogy névleges terhelés mellett megbízhatóan indul. A nagy teljesítményű fotovoltaikus inverterek többszörös teljes munkaidőben történő üzembe helyezéshez használhatók anélkül, hogy a tápkapcsolókat és más áramköröket károsítanák. A kis frekvenciaváltók a biztonság érdekében időnként lágyindítást vagy áramkorlátozást használnak.


A fotovoltaikus ipar Európa, Ausztrália és most Kína forró iparává vált. Alig néhány év alatt a hazai PV-frekvenciaváltók gyártói úgy születtek, mint a bambuszrügyek, ám vannak bizonyos szabványok a napenergia-frekvenciaváltók kiválasztására.