Találta meg egy olyan fordított napelemet, amely külföldön elektromos fényforrást generál, ha hőt sugároz az éjszakai földről.

Feltaláltak egy fordított napelemet külföldön, amely az éjszakai földből származó hő sugárzásával villamos fényforrást hozhat létre.

A külföldi médiajelentések szerint szeptember 16-án a Stanfordi Egyetem kutatói "fordított napelemet" találtak ki, amely hőt képes generálni a Földtől éjjel sugárzott hőből.


A legtöbb napelemek a napenergiából egy fotovoltaikus hatásnak nevezett fizikai folyamat révén termelnek áramot, amely bizonyos anyagokon termel elektromos áramot. A tudósok azonban egy új eszközt találtak ki, amely a nap és a föld közötti hőmérsékleti különbséget használja fel a rendelkezésre álló energia előállításához.


Éjszaka a talaj melegebb, mint a levegő, ami azt jelenti, hogy a föld hőt bocsát ki, ezt az eget sugárzó hűtésnek nevezik. A készülék ezt a hőmérsékleti cserét kihasználja és elektromos energiává alakítja.


Noha az ég sugárzó hűtése sokkal kevesebb energiát termel, mint a közvetlenül a napból származó napelemek, elegendő egy LED-izzó megvilágításához. A kutatók azt állítják, hogy ez elősegíti a megbízható energia biztosítását az egész hálózaton kívüli területeken szerte a világon.


A kutatók rámutattak, hogy a koncepciók bizonyulására szolgáló eszköz olcsó, elfogyasztható árucikkekből készül, összköltsége kevesebb, mint 30 dollár. Aluminium poliészter fóliával bevont polisztirol dobozból áll, melyben egy 200 mm-es alumíniumlemez feketére van festett, és tapadva "hőkibocsátó anyagként" működik.


A hő belép a talajból a levegőbe, a doboz alján lévő kis darab alumíniumon keresztül jut a korongba, majd melegíti a levegőt. Ez a teszt négyzetméterenként 25 milliwatt energiát termel, ami elegendő egy kis LED-es lámpa táplálásához.


Ugyanakkor a kutatók azt állítják, hogy nagyobb szigetelés és szárazabb éghajlat esetén képesek lesznek elérni a 0,5 watt teljesítményt négyzetméterenként korongonként.


A berendezés a nap folyamán fordított irányban is működhet, elnyeli a napfényt és áramot termel a nap hőéből a korongba. A generált villamos energia felhasználható kis érzékelők táplálására a távoli területeken is, élettartamukat az akkumulátor nem korlátozza, és a hőelektromos modul élettartama nagyságrenddel meghosszabbítható a hőelektromos modul élettartama miatt.


Jangce Solar Power Co., Ltd.

E-mail: info@yangtze-solar.com
Telefon: 0086-173 3300 5102

Wechat: 188 5826 1705

Web: www.yangtze-power.com

Kiegészítés: No.231 Shufeng Road, Shushan, Heifei, Anhui PR China

No.29, xinzhou Road, Yongkang, Zhejiang PR China