A napelemek olyan eszközök, amelyek reagálnak egy pár fényre, és átalakíthatják a fényenergiát villamos energiává.

A napelemek olyan eszközök, amelyek egy pár fényre reagálnak, és a fény energiáját villamos energiává alakíthatják. Számos olyan anyag létezik, amelyek fotoelektromos hatást válthatnak ki, például: monokristályos szilícium, polikristályos szilícium, amorf szilícium, gallium-arzenid, indium-réz-szelén stb. egy példa a fotovoltaikus energiatermelési folyamat leírására.


1, nyitott áramkör feszültsége


UOC nyitott áramkör feszültsége: Vagyis amikor a napelemet egy 100 mW / cm2 fényforrás megvilágítása alá helyezik, akkor a napelem kimeneti feszültség értéke, amikor a két vég nyitva van.


2, rövidzárlati áram


Rövidzárlati áram ISC: Ez az áram áramlik át a napelem két végén, amikor a napelemet egy szabványos fényforrás megvilágítása alá helyezik, és a kimenet rövidre van zárva.


3, nagy kimeneti teljesítmény


A napelem üzemi feszültsége és árama a terhelési ellenállással változik. A napelemek volta-amper jelleggörbéjét úgy kapjuk meg, hogy a különféle ellenállási értékeknek megfelelő üzemi feszültséget és áramot görbévé alakítjuk. Ha a kiválasztott terhelési ellenállás értéke maximalizálja a kimeneti feszültség és áram szorzatát, akkor a maximális kimeneti teljesítmény érhető el, amelyet a Pm szimbólum ábrázol. A munkafeszültséget és a munkaáramot ebben az időben a legjobb üzemi feszültségnek és a legjobb üzemi áramnak nevezzük, és Um és Im szimbólumokkal vannak ábrázolva.


4, kitöltési tényező


A napelemek másik fontos paramétere az FF töltési tényező, amely a maximális kimeneti teljesítménynek a nyitott áramkör feszültségének és a rövidzárlati áramnak a szorzata.


Az FF fontos mutató a napelemek kimeneti jellemzőinek mérésére. Ez egy olyan jellemző, amely azt a maximális teljesítményt képviseli, amelyet egy napelem képes leadni, amikor a legjobb terheléssel terhelik. Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a napelem kimeneti teljesítménye. Az FF értéke mindig kisebb, mint 1. Valójában a soros ellenállás és a párhuzamos ellenállás hatása miatt a tényleges napelem-töltési tényező értéke alacsonyabb, mint a fenti képlet által megadott ideális érték. A soros és párhuzamos ellenállás nagyobb hatással van a kitöltési tényezőre. Minél nagyobb a soros ellenállás, annál inkább csökken a rövidzárlati áram, és annál inkább csökken a kitöltési tényező; minél kisebb a párhuzamos ellenállás, annál nagyobb az áram ezen része, annál inkább csökken a nyitott áramkör feszültsége, és annál inkább csökken a töltési tényező. .


5. Átalakítás hatékonysága


A napelem konverziós hatékonysága a maximális energiaátalakítási hatékonyságra utal, amikor az optimális terhelési ellenállás a külső áramkörhöz van kötve, amely megegyezik a napelem kimeneti teljesítményének és a napenergia felületén fellépő energia arányának. sejt. A napelemek fotoelektromos átalakítási hatékonysága fontos paraméter az elem minőségének és műszaki szintjének méréséhez. Ez kapcsolódik az akkumulátor szerkezetéhez, csomópontok jellemzőihez, anyag tulajdonságaihoz, üzemi hőmérséklethez, a radioaktív részecskék sugárterheléséhez és az akkumulátor környezeti változásaihoz.