A napelemek titka, hogy késleltesse az öregedést.

Az úgynevezett foto-csillapítás arra a jelenségre utal, hogy a napelem sugárzása miatt a napelemek teljesítménye csökken. A napelemes fotovoltaikus modulok fotovoltaikus csillapítása két fázisra osztható: kezdeti fotoindukált csillapítás és öregedéscsillapítás.
Kezdeti fotoindukált csillapítás

A kezdeti fotoindukált csillapítás, vagyis a napelemes fotovoltaikus modul kimeneti teljesítménye jelentősen csökkent a használat első néhány napján, majd stabilizálódott. Ennek a jelenségnek az egyik legfőbb oka, hogy a P-típusú (bór-adalékolt) kristályos szilíciumlapú bór-oxigén komplex csökkenti a kisebbségi hordozó élettartamát.

A P-típusú adalékanyag megváltoztatásával a bór cseréhez való helyettesítésével hatékonyan csökkenthető a foto-indukált csillapítás; vagy előre megvilágítja a cellát, úgyhogy a sejt kezdeti foto-indukált attenuálása a komponens gyártása előtt megtörténik, és a fotovoltaikus modul kezdeti foto-indukálta csillapítása Kis tartományon belül szabályozható, miközben javítja a kimeneti stabilitást az összetevőből. A fénykép okozta csillapítás inkább a sejtgyártókhoz kapcsolódik. A komponensgyártók számára fontos, hogy kiváló minőségű sejteket válasszanak a foto-indukált csillapítás hatásainak csökkentése érdekében.
2. Az öregedés bomlása

Az öregedés bomlása a hosszú távú használat során fellépő rendkívül lassú teljesítménycsökkenésre utal, amely az akkumulátor lassú bomlását és a csomagolóanyag teljesítményének romlását jelenti. Ezek közül az ultraibolya fény besugárzása az összetevők fő anyagi tulajdonságainak bomlása fő oka. Az ultraibolya fény hosszú távú kitettsége az EVA és a hátlap (TPE szerkezet) elöregedését és sárgulását okozza, ami a modul fényáteresztő képességének csökkenését eredményezi, ami viszont csökkenti a teljesítményt. Ehhez az alkatrészgyártóknak szigorúan ellenőrizniük kell az EVA és a hátlap választékát. A kiválasztott anyagoknak kiválóaknak kell lenniük az öregítési ellenállóképességben, hogy csökkentsék a segédanyagok öregedése által okozott komponens-teljesítménycsillapítást.